Κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη

Κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 18890/06.07.2011 

Προς Υπουργό:

- Πολιτισμού & Τουρισμού

Εν μέσω τουριστικής περιόδου και ενώ την τρέχουσα χρονιά η χώρα μας επενδύει στην προσέλκυση τουριστών και επισκεπτών που θα ανατείνουν την εγχώρια οικονομία, πολλοί και σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν κλειστοί. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η απογοήτευση και η πικρία των τουριστών, που επισκεπτόμενοι την πατρίδα μας, αδυνατούν να ξεναγηθούν σε χώρους με πλούσια ιστορία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Αρχαία Αγορά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο τεράστιος χώρος, όπου βρισκόταν το σημείο αναφοράς της πόλης στην ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή, είναι μη επισκέψιμος, λόγω έλλειψης προσωπικού. Κλειστό παραμένει επίσης το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς, το οποίο εγκαινιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Η έλλειψη προσωπικού αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τον τουρισμό, αλλά και την ασφάλεια των αρχαιολογικών χώρων. Η φύλαξη των χώρων είναι ανεπαρκής, με αποτέλεσμα πρόσφατα να σημειωθούν κρούσματα κλοπών και σημαντικών ζημιών σε αποθήκες φύλαξης υλικών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση, όταν ολοκληρώνεται το ωράριο εργασίας των εργατών στα έργα αποκατάστασης, τότε δεν υπάρχει κανείς για τη φύλαξη του χώρου. Η μείωση της επισκεψιμότητας και τα λουκέτα σε αρχαιολογικούς χώρους, αποτελούν τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη, κυρίως την δεδομένη κρίσιμη στιγμή για την Εθνική μας οικονομία.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να λειτουργήσουν ομαλά και εύρυθμα οι αρχαιολογικοί χώροι και να αυξηθεί η τουριστική κίνηση στη Θεσσαλονίκη;

Απάντηση Υπουργείου